Er zitten 14 ingrediënten in de frietjes van McDonald’s. Verrassing: er gaan zelfs aardappelen in.

McDonald’s heeft het moeilijk nu mensen steeds bewuster gaan eten. Kennelijk speelt het bedrijf daarop in door meer openheid te geven over hoe de snelle happen bij de gouden ‘M’ eigenlijk worden gemaakt.

McDonald’s huurde Mythbusters-presentator Grant Imahara in om te ‘ontdekken’ wat de ingrediënten van McDonald’s-frieten zijn. Het filmpje werd daarna op het YouTube-kanaal van het snelbuffetimperium geplaatst.

Schuimend vet

“Mensen vroegen me: zitten er überhaupt aardappelen in”, zegt Imahara onomwonden. De wereld kan opgelucht ademhalen: die zitten er in. Dat er nog dertien ingrediënten bij zitten, valt dan opeens wel mee. Elders in het filmpje mag Imahara de lof zingen van die heerlijke smaak van de frieten, en het feit dat ze er altijd exact hetzelfde uitzien.

Frieten van McDonald’s worden twee keer gefrituurd: een keer in de fabriek, en een keer in het filiaal. Daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo wordt er een silicoon aan de aardappelreepjes toegevoegd: dimethylpolysiloxaan, dat in de Europese Unie het nummer E900 heeft. Dat moet voorkomen dat het frituurvet gaat schuimen.

Tert-butylhydrochinon

Er gaat ook een chemische stof in die is gebaseerd op aardolie: tert-butylhydrochinon (E319), dat voorkomt dat de frieten verkleuren. Het befaamde mononatriumglutamaat (E621), geliefd bij de voedingsindustrie, lijkt er dan weer niet in te zitten.

Opvallend is dat het recept in de VS verschilt van dat in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, noteert de Daily Mail. Bij de Engelse McDonald's-frietjes wordt geen sojaolie, koolzaadolie of E900 gedaan. Willen de Britten hun 'chips' liever iets minder perfect?

Lees ook

Ontslagen man klaagt Jamie Oliver aan om ‘roze slijm’

10 feiten over de smerig goede marketing van McDonald’s

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl